Η ιστορία μας

Ο Ναυτικός Όμιλος Λήμνου (Ν.Ο.Λ.) ιδρύθηκε το 1989 με πρωτοβουλία δύο παλιών συμμαθητών, του Ιωάννη Λυτσάκη και του Αθανάσιου Σκαμάγκη. Η αγάπη των δύο για το ναυταθλητισμό τους οδήγησε σε μία προσπάθεια που τελικά απέφερε ωφέλιμους καρπούς τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στον χώρο του ναυταθλητισμού. Η κοινωνία της Λήμνου γνώρισε και αγάπησε αθλήματα όπως η Κωπηλασία, ενώ ο ΝΟΛ κατάφερε να προσφέρει σπουδαίους αθλητές στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, καθοριστικό για τη θεμελίωση του ΝΟΛ, συμμετείχαν οι (παρατίθενται αλφαβητικά): Δ. Αχχιλαδέλης,, Ι. Λυτσάκης, Μ. Λυτσάκη, Χ. Μαραβέγιας, Ν. Ματσούκα, Α. Σκαμάγκης, Τ. Τραμουντάνης και Θ. Τσαβδαρίδης.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες και προκλήσεις, ο ΝΟΛ ήδη από το 1991 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Έπειτα από αυτό σημείο, ο ΝΟΛ  συμμετέχει αδιάλειπτα σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα με σημαντικές διακρίσεις ή συμμετοχές σε μεγάλους τελικούς αγωνισμάτων. Χαρακτηριστική είναι η πρώτη του πανελλήνια διάκριση δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το 1998, με την κατάκτηση της 2ης πανελλήνιας θέσεις κωπηλασίας από τον αθλητή Ανδρέα Λάμπτου στο μονό σκιφ (1x) παίδων. Έπειτα από αυτό το σημείο, πολλοί αθλητές του έχουν συμμετάσχει σε βαλκανικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα κωπηλασίας, κατακτώντας θέσεις στην τριάδα των μεταλλίων. Αποκορύφωμα των διαχρονικών προσπαθειών και διακρίσεων είναι η συμμετοχή του αθλητή της κωπηλασίας Παναγιώτη Μαγδανή στις Ολυμπιάδες του 2012 και του 2016. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου (2012) ο Παναγιώτης κατάφερε να αναδειχθεί Ολυμπιονίκης, κατακτώντας την 8η θέση στο διπλό σκιφ (2x) ελαφρών βαρών ανδρών, ενώ στην Ολυμπιάδα του Ρίο (2016) κατάφερε να κατακτήσει την 6η ολυμπιακή θέση στο αγώνισμα του τετραπλού σκιφ (4x) ελαφρών βαρών ανδρών.

Σήμερα, ο ΝΟΛ έχοντας ανανεώσει το μεγαλύτερο τμήμα του εξοπλισμού του και όντας στελεχωμένος από έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη στοχεύει στο μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Η έμπρακτη στήριξη και αγάπη της κοινωνίας προς το έργο που επιτελείται καθώς και η αφοσίωση των αθλητών και αθλητριών του διαμορφώνουν μια πολλά υποσχόμενη δυναμική.