Γνωρίστε μας καλύτερα…

Ο Ναυτικός Όμιλος Λήμνου (Ν.Ο.Λ.) ιδρύθηκε το 1989. Στόχοι του είναι η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος, η διάδοση και η ανάπτυξη των ναυτικών αθλημάτων. Σήμερα, περιλαμβάνει τα τμήματα Κωπηλασίας, Παράκτιας Κωπηλασίας, Ιστιοπλοΐας, Κανόε-Καγιάκ και υποβρύχιας δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα και διακρίσεις στο εγχώριο και διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι.  

Βέβαια, πέρα από τις αγωνιστικές συμμετοχές και τις διακρίσεις, ο ΝΟΛ έχει καταφέρει να αφήσει συνολικά το στίγμα του στην τοπική κοινωνία της Λήμνου. Μεταξύ των στόχων του βρίσκεται και η ενεργός διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας, προωθώντας αξίες όπως ο υγιής αθλητισμός, η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η φιλία. Γι’ αυτό το σκοπό, ο ΝΟΛ συχνά διοργανώνει δράσεις με ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως ενημερωτικές καμπάνιες, εκδηλώσεις, σχολικές επιδείξεις κ.α. 

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, ο ΝΟΛ έχει καταφέρει να εδραιώσει έτι περαιτέρω τη θέση του στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία της Θερινής Ακαδημίας Ναυτικών Αθλημάτων. Σε αυτήν, παιδιά ήδη από την ηλικία των 5 ετών δύνανται να συμμετάσχουν στο πλαίσιο ειδικά διαμορφωμένων τμημάτων και υπο την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού. Η Ακαδημία δίνει στα παιδιά την πρώτη ευκαιρία ώστε να έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα και να δοκιμάσουν αθλήματα όπως η κωπηλασία και το κανόε-καγιάκ. Παράλληλα, αποτελεί ένα χώρο έκφρασης, δημιουργίας και παιχνιδιού όπου το κάθε παιδί νιώθει ελεύθερο να κάνει νέες φιλίες  και να μάθει τα όσα σχετίζονται με την θάλασσα και τα ναυτικά αθλήματα. 

Τέλος, ο ΝΟΛ βρίσκεται στην πρωτοπορία των ναυτικών αθλημάτων. Το τμήμα Παράκτιας Κωπηλασίας είναι το νεότερο μεταξύ των τμημάτων του. Ο ΝΟΛ αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης και προώθησης του αθλήματος της παράκτιας κωπηλασίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για το νεότερο ναυτικό άθλημα παγκοσμίως το οποίο η Παγκόσμια Κωπηλατική Ομοσπονδία (FISA) έχει προγραμματίσει να εντάξει στον κατάλογο των ολυμπιακών αθλημάτων, ήδη από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.